ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Τα Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα στην Κρήτη διασώζονται μέχρι και σήμερα. 

Το σφάξιμο του χοίρου, το χριστόψωμο, το ποδαρικό και τα κάλαντα που λένε τα παιδιά από σπίτι σε σπίτι με τη συνοδεία της λύρας τους.

Τα παιδιά, έλεγαν πως φέρνουν καλοτυχία σ’ ένα σπίτι το ίδιο όμως λέγανε και για τα ζώα! Παλιότερα δεν υπήρχε νοικοκυριό που να μην εκτρέφει, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ένα γουρούνι, για να το σφάξει εκείνες τις γιορτινές μέρες. Ήταν το κύριο εορταστικό φαγητό τους και με το κρέας του έφτιαχναν επίσης και λουκάνικα, απάκια, πηχτή, σύγλινα, ομαθιές και τσιγαρίδες.

Παραμονές  έφτιαχναν τα παραδοσιακά τους γλυκά, ξεροτήγανα, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, σαρίκια, λουκουμάδες, γλυκοκουλούρες, Βασιλόπιτα και ζύμωναν ευλαβικά το Χριστόψωμο, που το έκοβαν ανήμερα των Χριστουγέννων και το μοίραζαν δίνοντας πολλές ευχές. Και στα ζώα τους έδιναν, για να ευλογηθούν κι αυτά!

Την Παραμονή οι νοικοκυραίοι ακούγανε τα κάλαντα από παιδιά που επισκεπτόντουσαν το κάθε σπίτι κρατώντας λύρες, λαούτα και τρίγωνα. Το ίδιο βράδυ, κάθονταν μπροστά στο τζάκι  όπου οι παλιότεροι έλεγαν  ότι απ’ την στάχτη εκείνης της ημέρας  μπορούσαν να διαβάσουν τα μελλούμενα και ελπίζανε σε ένα καλύτερο νέο έτος!

 

© 2019 Ένωση Κρητών Αγίων Αναργύρων
acebook
outube
χεδιασμός