ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Ένωση Κρητών Αγίων Αναργύρων έχει ήδη συμπληρώσει 65 χρόνια ιστορίας και δημιουργικής προσφοράς στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης των Αγίων Αναργύρων.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και τις καταστροφικές του συνέπειες στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη, πολλοί συμπατριώτες μας αφήνουν την ερειπωμένη και πολύπαθη Κρητικών Γή για να αναζητήσουν καλύτερη ζωή στις συνοικίες της πρωτεύουσας. Μακριά από την οικογένεια και τις φιλίες, έχουν τη συνήθεια να σμίγουν σε σπίτια και καφενεία της μεγαλούπολης και να ξαναζωντανεύουν μνήμες, εικόνες, σκέψεις με τη συνοδεία μιας λύρας και ενός λαούτου.

Το 1952 ο πόθος και η λαχτάρα για τη μακρινή πατρίδα, τα ήθη και τα έθιμα της και η ανάγκη να τα συντηρήσουν και να τα μεταδώσουν, συσπειρώνει τους πρώτους Κρητικούς μετανάστες γειτονικών δήμων και κοινοτήτων και δημιουργούν έναν από τους παλαιότερους συλλόγους της Αττικής την  Ένωση Κρητών Αγίων Αναργύρων με έδρα τους Αγίους Αναργύρους Αττικής και με επίσημο πλέον καταστατικό.

Από τότε και για 65 ολόκληρα χρόνια τα Δ.Σ. του Συλλόγου αγωνίζονται, παρ’ όλες τις εκάστοτε δύσκολες κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές συνθήκες, για τους ίδιους σκοπούς. Να διατηρήσουν, να μεταδώσουν, να διαδώσουν την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης.

Αφιερώματα σε ιστορικές επετείους, σε προσωπικότητες της Κρήτης, αναβιώσεις εθίμων, μουσικοχορευτικές βραδιές, εκμάθηση παραδοσιακών χορών και οργάνων σε παιδιά και ενήλικες είναι κάποιες μόνο από τις δραστηριότητες του Συλλόγου, που πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού νεολαίας και γι’ αυτό έχει καθιερωθεί σαν το πιο ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο στην πόλη των Αγίων Αναργύρων.

© 2020 Ένωση Κρητών Αγίων Αναργύρων
acebook
outube
χεδιασμός