ΓΑΜΟΣ

Το μυστήριο του γάμου στην Κρήτη μπορεί να διαρκέσει αρκετές μέρες. Σύμφωνα με την παράδοση, μεγάλη σημασία δίνεται στην έγκριση και στην αποδοχή του ζευγαριού απ’ τον πατέρα της οικογένειας, που θεωρείται και ο αρχηγός της.

Μέχρι την ημέρα του γάμου συγγενείς και φίλοι στέλνουν τα «κανίσκια» δώρα που είναι συνήθως κρέας, λάδι, τυρί, κρασί. Την παραμονή όλοι βοηθούν να μεταφερθούν τα προικιά της νύφης στο νέο της σπίτι. Τα παραδοσιακά ξεροτήγανα και κεράσματα κάθε είδους συνοδεύουν όλη την προετοιμασία.

Ανήμερα του μυστηρίου, ο γαμπρός φτάνει στο σπίτι της νύφης. Τον ακολουθούν όλοι οι συγγενείς και οι φίλοι του και με μαντινάδες πείθουν την οικογένεια της νύφης να τους ανοίξει την πόρτα, να τους καλοδεχτεί και τελικά να τους παραδώσει, με χαρά και ευχές, τη μελλόνυμφη.

Αφού γίνει ο γάμος η μητέρα δίνει στη νύφη μελοκάρυδο και χαράζει σταυρό στην πόρτα του νέου της σπιτικού. Η νύφη ρίχνει μέλι στην είσοδο, για να είναι γλυκός ο γάμος της και σπάει ένα ρόδι, για να είναι καρπερός. Ακολουθεί το πατροπαράδοτο γλέντι.

© 2019 Ένωση Κρητών Αγίων Αναργύρων
acebook
outube
χεδιασμός